Siz hiç yaz aylarında annesinden ıspanak isteyen bir çocuk
gördünüz mü ya da kuru fasulye istediği için annesi tarafından azarlanan hatta
çekiştirilen çocuk? Tabiki göremezsiniz. Bunların hepsini yaşatan son derece
ara bozucu ama bir o kadar da cezbedici bir yiyecek var.
Genelde vücudumuz bizden bağımsız olarak mevsimine göre
ihtiyaçlarını belirleyen bir mekanizmadır. Nasıl kış ayında daha çok içimizi
ısıtacak içecek ve yiyeceklere ihtiyaç duyuyorsak yazın da bizi bunaltıcı
sıcaklarda serin tutacak yiyecek ve içeceklere ihtiyaç duyarız. Yazın aslında
serinlemek için çeşidin bol olduğu bir mevsim. Biz bu sayıda bunlardan sadece
birini sizinle paylaşacağız. Medlife Adana’da bu kez yaz ayının değişmez
lezzeti dondurmayı buzdolaplarınıza misafir edeceğiz.
Gelato Dondurma
Tarifi
Malzemeleri:
- 2 su
bardağı süt,
- 1 paket
süt kreması ( veya 1 su bardağı soğuk sütle çırpılmış 2 paket krem şanti
bir kutudan çıkan iki paketin hepsi),
- 1 su
bardağı toz şeker,
- Yarım su
bardağı kakao,
- 2 buçuk
silme yemek kaşığı nişasta,
- Bir çimdik
tuz,
- Ve son
olarak isteğe göre çikolata ve fındık parçaları.
Gelato dondurmanın yapılışı:
İlk önce iki su bardağı sütü ve toz şekeri
tencereye koyalım. Sonra içine kakaoyu, nişastayı ve bir çimdik tuzu da ilave
edelim. Tencerenin içine koyduğumuz malzemelerin hepsini karıştırıp, malzemeler
çözülüp koyulaşana kadar pişirelim ve ocağı kapatalım. Daha sonra bir kaseye
aktarıp kabuk bağlamaması için plastik film ile yüzeyini kaplayıp buzdolabında
tamamen soğuyana kadar bekletelim. Soğuk süt kremasını yaklaşık iki katına
çıkana kadar mikserle çırpalım. Soğumuş olan kakaolu karışımla karıştırarak
birleştirelim. Sonra isteğe göre parça çikolata ya da fındık parçalarını
ilave edebilirsiniz. Karışımı geniş yayvan bir kabın içine aktaralım
karıştıralım ve kapağı açık halde hemen donmaya başlaması için buzluğa koyalım.
Sonra kenarlarından donmaya başlayan dondurmayı kaşıkla sıyırıp tekrar
karıştıralım ve kapağını kapatıp buzluğa alalım. Aynı işlemi 1-2 saat arayla
tekrar edip dondurmanız donarken hava karışmasına sağlayalım. Yeterince
donduktan sonra kaselere koyup servis yapalım
Afiyet olsun...
Damla Sakızlı Dondurma Tarifi
Malzemeleri:
- 2 Litre
tam yağlı Süt ( Sütün iyi kalitede olması çok önemli)
- 2 buçuk
bardak şeker (su bardağı)
- 3 adet
damla sakızı
- 1 yemek
kaşığı salep
- 1 yemek
kaşığı pirinç unu veya mısır nişastası
Damla
Sakızlı dondurmanın yapılışı:
Öncelikle
damla sakızlarını bir havan yardımıyla döverek ufak parçalara bölelim. Daha
sonra Salep, 2 kaşık toz şeker ve nişastayı karıştırın. Sonra bir bardak süt ilavesi
yaparak karışımın çözülmesini sağlayın ve çözülen karışımı kenarda bekletin.
Kalan sütü derin bir tencereye dökün ve kaynatın. Kaynayan sütün içine kalan
toz şekeri ekleyin. Daha sonra yaptığımız karışımı ağır ağır çırparak
kaynamakta olan tencereye ilave edin. Sütü ateş kısık olacak şekilde 35-40
dakika civarında kepçe yada büyük bir kaşık ile ara ara, savurarak karıştırıp
bu şekilde kaynatın. (Savura savura karıştırmak çok önemli bir püf noktasını
oluşturuyor) Ocağın üstünden almadan 5 dakika kadar önce daha önce
havanda ezdiğimiz damla sakızı parçalarını tenceredeki karışıma ekleyelim.
Ocağın ateşini kapattıktan sonra ılıkla yana kadar yine aynı şekilde 5 dakika
ara ile karıştırın. Artık soğuma aşamasına yaklaşmış olan dondurmanın kapağını
kapatın ve buzdolabının dondurucu kısmına koyun. Dondurucudaki dondurmanızı 1
saatlik aralarla dışarı çıkarıp mikserle çırpın. Artık mikserle çırpılamayacak
katılığa geldiğinde büyük bir kaşık ile döve döve çırpmaya devam edin. Dondurma
kıvamına gelene kadar aynı şekilde dondurucudan çıkarıp çırpmaya devam edin. Ne
zaman ki kaşıkla da karıştırılamayacak kıvama geldi o zaman damla sakızlı dondurma zaten
olmuştur. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder