29 Aralık 2016 Perşembe

Her Çocuğun İlk Hayali: Velespit...

“Çocukken, bana ait bir bisikletimin olmasını hayal ediyordum. Hayalim gerçek olduğunda Liverpool’daki, hatta belki de dünyadaki, en mutlu çocuk ben olmuştum. Sanki o bisiklet için yaşıyordum. Diğer çocuklar bisikletlerini bahçeye bırakırdı, ama ben evin içerisine alırdım hep, hatta ilk gece bisikletimle yatmıştım.”
John Lennon

Çocukluğumuzun vazgeçilmezi, hatta en büyük hayalidir bisiklet. Ailemize bir konuda başarı sözü verirken hep ödül beklentimizdir. Daha başarılı olmak için çok çalışma ve hatta hırslanma nedenimizdir. Şimdi birçoğumuz, her ne kadar kendi ayaklarımız üstünde durmaya başlayınca tekerleklerine boncuklar taktığımız çocukluk hayalimizi ötelese de bisikletin hayatımızda yeri her zaman bir başkadır.
Medlife Adana dergimizin bu sayısında sizlere çocukluğumuzun vazgeçilmez eğlence kaynağı olan bisikleti anlatacağım.
Bisiklet günümüzde kadın ve erkeklerin birlikte yapabildiği özel bir sağlık sporudur. Oldukça ustalık isteyen bu sporda başarı için önemli olan çok çalışmaktır. Peki çocukluğunuza geri dönüp hayalini kurduğunuz bisikleti almaya karar verdiniz ve bu sporun değişmez bir par
çası olmak istiyorsunuz ne yapacaksınız?
Öncelikle bisikletin size ne gibi faydaları olacağını belirtmekte yarar var. Bisiklete binmeye başlayınca varmak istediğiniz noktaya daha çabuk ulaşabilirsiniz. Ayrıca sporu dışarda gerçekleştirdiğimiz için gün ışığından daha çok faydalanırız. Sürekli egzersiz halinde olduğumuzdan dolayı bağırsaklarımızın daha çok çalışmasını sağlarız. Bu da özellikle şişkinlik hissimizin azalması demektir. Ayrıca düzenli şekilde bisiklet sürmek, vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla daha kolay baş etmemizi sağlar. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve obezite riski azalır. Ayrıca bisiklet sporu ailecek yapabileceğiniz ender spor dallarından biridir. Günün yoğun temposundan kurtulup ailenizle eğlenceli zaman geçirmek istiyorsanız bisiklet bu konuda size yardımcı olabilir.
Sıra geldi bisikletimizi seçmeye.
Şehir içi bisiklet: Özel bir durumdan ziyade adından da anlaşılacağı gibi şehir içi kullanımlara göre tasarlanmış bisiklet türleridir.
·         Tekerlek çapı büyüktür ve incedir. Yere daha az temas eden ve daha büyük çaplı tekerlek, daha az enerji ile hızlanmak anlamına gelir
·         Genellikle vites aralıkları çok kondisyon gerektirmeyecek bir aralıkta yapılırlar.
·         Konforludurlar.
·         Üzerindeki ekipmanlar genellikle dağ bisikletlerindekilerle aynıdır ve ağırlıkları bu yüzden eşittir.
·         Tekerlekleri ince olduğu için sadece asfalt kullanımına uygundurlar. Toprak vb. yollarda kullanımı zor, arazide ise mümkün değildir.
Dağ bisikleti: Zorlu parkurlara göre tasarlanmış, her türlü arazi şartlarına uygun bisikletlerdir.
·         Kalın ve dişli lastikleri sayesinde diğer bisikletlere göre yol tutuşu her zaman iyidir. İstenilen her şartta kullanılabilir.
·         Normal bir dağ bisikletinin lastikleri 26″ olacaktır. Uzun turlarda ya da uzun soluklu asfalt kullanımında yüzeyi kalın ve çapı ufak olan bu tekerleklerden dolayı daha fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Yol/Yarış bisikletleri: Sürat ve uzun mesafe kullanım için tasarlanmışlardır. Daha ince ve daha büyük tekerlekleri (28″, 29″ gibi) vardır.
·         Hafiftirler
·         Büyük tekerlekleri sayesinde daha az enerji ile hızlanmaya müsaittirler.
·         Konforsuzdurlar.
·         Vites aralıkları esnek değil ve güç ile hız odaklıdır ve kullanmak için kondisyon gerektirirler.
Katlanabilir bisiklet: Kısa mesafeli şehir içi kullanımları için ideal bisikletlerdir. İş yerinizde masanızın altında rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz türden araçlardır.
·         Portatif ve kolay taşınabilmesi.
·         Hafif olması.
·         Geniş vites aralıklarıyla sıfır kondisyon ile ulaşımı mümkün kılar.
·         Küçük tekerlekleri uzun turlara uygun değildir.

Bisiklet her ne kadar çocukluğumuzun değişmez bir öğesi olsa da aynı zamanda şehir trafiğinin de bir parçasıdır. Nasıl motorlu taşıtlarda uymamız gereken kurallar varsa bisiklet için de bazı görevleri yerine getirmek gerekir. Her şeyden önce bisiklet alırken lastiğinden tutun da pedallarına kadar her ayrıntıyı iyice incelememiz gerekir. Bu inceleme size hem güvenlik anlamında yardımcı olacak hem de kullanma alanınıza göre sürüş rahatlığı sağlayacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder