2 Haziran 2017 Cuma

HAYDİ MAHALLE MAÇINA...

Aldım, verdim ben seni yendim… İlk seçenin hep şanslı olduğu, taşlardan kale direkleri yapıldığı yıllar… Birçoğumuzun futbol sevgisinin başladığı zamanlar. Yani çocukluk yılları… Her ne kadar sabah başlayıp akşam ezanına kadar sokak aralarında futbol oynadığımız yıllar geride kalsa da hepimizin içindeki futbol sevgisi hala ilk günkü gibi.
Bir rivayete göre sıradan bir Napolili cebindeki parasıyla önce kendine yiyecek bir şeyler alır sonra da Napoli maçına gidermiş. Cebinde parası kalırsa diğer ihtiyaçlarına harcarmış. Brezilya’da ise en küçük yerleşim yerinde bile kesinlikle bir futbol sahası bulunurmuş. Burada neden futbolu sevdiğimize dair derin analizler yapmayacağız. Bırakalım bu konuyla bilirkişiler ilgilensin. Yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi içimizdeki futbol aşkına diyecek söz yok. Ben, içimizdeki futbol aşkıyla harmanlanan ve hayal gücümüzle zenginleşen stadyumlardan bahsedeceğim. Ama öyle Nou Camp’lar Emirates’ler değil. Daha küçük, ‘burada ne mahalle maçı yapardık be’ diyeceğiniz statlar.



Ottmar Hitzfeld Stadı - İsviçre
Deniz seviyesinden 2 bin metre yüksekte yer alan stat, müthiş bir manzaraya sahiptir. 2 bin metre yüksekliği kendisine Avrupa’nın en yüksek futbol sahası olma özelliğini kazandırmıştır. Futbolcuların sahaya ulaşmak için teleferik kullanması gereken stadyuma bir köy takımı ev sahipliği yapıyor.



Marina Bay Stadı - Singapur 
Türkçe karşılığı ‘Marina Bay’daki sal’ olan The Float at Marina Bay en yaratıcı statların başında geliyor. Nedeni ise diğer statlardan fark lı olarak suyun üstüne inşa edilmiş olması. Tamamen çelikten yapılmış bir yüzen platform olan stat, 390 metre uzunluğunda ve 270 metre genişliğinde. 9 bin kişilik kapasiteli stat, 1030 ton ağırlığa kadar taşıyabiliyor. Ayrıca dünyanın en büyük yüzen platformu olma özelliğine de sahip.





Eidi Stadyumu, Faroe Adaları
​Etrafı birçok tepe ve su ile çevrelenen Faroe Adaları'nın Eidi Stadyumu, dünyadaki diğer stadyumların aksine kendini izole etmeyi başardı ve manzarası da kaybolacak gibi gözükmüyor. Stadyumdaki tek sorun, topun saha dışına çıkması halinde Atlas Okyanusu'nu boylayacak olmasıdır.






Osaka Stadyumu, Japonya
Şehrin merkezinde yer alan bu stadyum 31 bin 379 koltuk kapasitesine sahip. Stadın ilginç yanı içinde yerleşim yerinin bulunması. Sahanın yarısında evler bulunan stat 1998 yılında alışveriş merkezine dönüştürüldü.






Gospin Dolac, Hırvatistan

1989 yılında yapılan Gospin Dolac Stadyumu Hırvatistan’ın Imotski şehrinde ve NK Imotski futbol takımına ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda 4000 taraftarlık kapasitesi ile 500 m derinliğindeki bir gölün de komşusu.